“kemikaalivapaat” tuotteet ja kemikaalifobiat

Onko "kemikaalivapaita" tuotteita olemassa? Mikä on kemikaali? Onko kemikaaleja aiheellista pelätä, ja kuinka voin varmistua kosmetiikkatuotteiden turvallisuudesta?

Loppuvuoden puolella saimme osallistua erittäin mielenkiintoiseen seminaariin, jota veti tunnettu kosmetiikka-alaa muovannut kemisti Doug Schoon. Seminaari oli monelta kannalta hyvin avaava ja mielenkiintoinen, ja tässä postauksessa käsitellään kemikaaleja sekä termin negatiivista mainetta.

Monille sana ”kemikaali” herättää heti negatiivisia mielleyhtymiä. Kemikaalit ovat kuitenkin hyvin laaja käsite, ja kaikki ympärillämme oleva muodostuu kemiallisista aineista. Kemikaali voi olla kemiallinen aine tai kemiallisten aineiden seos. Kemikaaleiksi luokitellaan kaikki mitä voit koskea ja nähdä, sähköä ja valoa lukuun ottamatta. Myös vesi on kemikaali! On siis olemassa sekä hyviä että haitallisia kemikaaleja, ja monet kemikaalit ovat välttämättömiä elämisen kannalta.

Kemikaalifobiat ovat lisääntyneet osittain vääristyneistä käsityksistä kemikaaleja kohtaan sekä tiedon puutteesta. Doug Schoonin mukaan kemikaalifobia onkin monesti ”epälooginen pelko kemikaaleista”. Monesti juuri tiedon puute saattaa johtaa epärealistisiin pelkoihin, mutta on kuitenkin totta, että on olemassa sekä hyviä että huonoja kemikaaleja, ja myös hyviä kemikaaleja voidaan käyttää vaarallisesti.

Termi ”kemikaalivapaa” on Schoonin mukaan luotu markkinoinnin välineeksi, jolla pyritään lisäämään pelkoja kemikaaleja kohtaan sekä samalla vahvistamaan oman ”kemikaalivapaan” tuotteen turvallista imagoa. Kemisti Schoon kuitenkin tyrmää termin ”kemikaalivapaa”, sillä ei ole mahdollista valmistaa tuotetta, joka ei sisältäisi kemikaaleja.

Kaikissa tuotteissa on asiakasta varten turvallisuusrajat, joiden puitteissa tuotetta on turvallista käyttää. Turvallisuusrajoissa tyypillisesti määritellään käytettävä määrä sekä kuinka kauan tuotetta voi käyttää. Suomen ja EU:n alueella myöskin kosmetiikkalainsäädäntö on tarkasti säänneltyä.  Todellisen turvallisuusriskin kuitenkin muodostavat netistä tilattavat kosmetiikkatuotteet sekä kotitekoiset omat tuotesekoitukset. Tilatessasi kosmetiikkaa netistä ja erityisesti ulkomailta, et pahimmassa tapauksessa välttämättä tiedä tuotteesta mitään, eikä tuotteen ainesosaluettelo (INCI) välttämättä vastaa lainkaan tuotteen oikeaa sisältöä. Saatavilla on paljon epäaitoja tuotteita,  sillä epäaito yritys voi esimerkiksi teetättää tuotteeseen haluamansa tarran, tietämättä tuotteesta yhtään mitään.

Turvallisuuden takaamiseksi Schoon suositteleekin suosimaan isoja ja tunnettuja brändejä (erityisesti netistä tilatessa), sillä heillä on varaa teettää vaadittavat kokeet tuotteille. On aina turvallisempaa suosia ammattilaisen suosittelemaa, juuri sinun ongelmaasi ja tarvettasi parhaiten palvelevaa tuotetta, sillä kemistit ovat suunnitelleet tuotteen juuri sitä nimenomaista ongelmaa tai käyttötarvetta ajatellen. Esimerkiksi apteekista ostettava vauvashampoo voi toimia ripsipidennysten pesuun, mutta ei ole juuri niille suunniteltu optimaalisin vaihtoehto, jolloin myös todennäköisyys saada ikäviäkin oireita on suurempi.

Siispä älä etsi halvinta tai kalleinta, vaan etsi parasta!

 

Lähteet: Doug Schoon seminaari / Helsinki / 4.11.2017

http://www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Kemikaalit-aineryhmittain/. Viitattu 15.3.2018.

Kirjoittanut: Milla S. / Blue Lagoon