”kemikaalivapaat” tuotteet ja kemikaalifobiat

Loppuvuoden puolella saimme osallistua erittäin mielenkiintoiseen seminaariin, jota veti tunnettu kosmetiikka-alaa muovannut kemisti Doug Schoon. Seminaari oli monelta kannalta hyvin avaava ja mielenkiintoinen, ja tässä postauksessa käsitellään kemikaaleja sekä termin negatiivista mainetta.

Monille sana ”kemikaali” herättää heti negatiivisia mielleyhtymiä. Kemikaalit ovat kuitenkin hyvin laaja käsite, ja kaikki ympärillämme oleva muodostuu kemiallisista aineista. Kemikaali voi olla kemiallinen aine tai kemiallisten aineiden seos. Kemikaaleiksi luokitellaan kaikki mitä voit koskea ja nähdä, sähköä ja valoa lukuun ottamatta. Myös vesi on kemikaali! On siis olemassa sekä hyviä että haitallisia kemikaaleja, ja monet kemikaalit ovat välttämättömiä elämisen kannalta.

Kemikaalifobiat ovat lisääntyneet osittain vääristyneistä käsityksistä kemikaaleja kohtaan sekä tiedon puutteesta. Doug Schoonin mukaan kemikaalifobia onkin monesti ”epälooginen pelko kemikaaleista”. Monesti juuri tiedon puute saattaa johtaa epärealistisiin pelkoihin, mutta on kuitenkin totta, että on olemassa sekä hyviä että huonoja kemikaaleja, ja myös hyviä kemikaaleja voidaan käyttää vaarallisesti.

Termi ”kemikaalivapaa” on Schoonin mukaan luotu markkinoinnin välineeksi, jolla pyritään lisäämään pelkoja kemikaaleja kohtaan sekä samalla vahvistamaan oman ”kemikaalivapaan” tuotteen turvallista imagoa. Kemisti Schoon kuitenkin tyrmää termin ”kemikaalivapaa”, sillä ei ole mahdollista valmistaa tuotetta, joka ei sisältäisi kemikaaleja.

Kaikissa tuotteissa on asiakasta varten turvallisuusrajat, joiden puitteissa tuotetta on turvallista käyttää. Turvallisuusrajoissa tyypillisesti määritellään käytettävä määrä sekä kuinka kauan tuotetta voi käyttää. Suomen ja EU:n alueella myöskin kosmetiikkalainsäädäntö on tarkasti säänneltyä.  Todellisen turvallisuusriskin kuitenkin muodostavat netistä tilattavat kosmetiikkatuotteet sekä kotitekoiset omat tuotesekoitukset. Tilatessasi kosmetiikkaa netistä ja erityisesti ulkomailta, et pahimmassa tapauksessa välttämättä tiedä tuotteesta mitään, eikä tuotteen ainesosaluettelo (INCI) välttämättä vastaa lainkaan tuotteen oikeaa sisältöä. Saatavilla on paljon epäaitoja tuotteita,  sillä epäaito yritys voi esimerkiksi teetättää tuotteeseen haluamansa tarran, tietämättä tuotteesta yhtään mitään.

Turvallisuuden takaamiseksi Schoon suositteleekin suosimaan isoja ja tunnettuja brändejä (erityisesti netistä tilatessa), sillä heillä on varaa teettää vaadittavat kokeet tuotteille. On aina turvallisempaa suosia ammattilaisen suosittelemaa, juuri sinun ongelmaasi ja tarvettasi parhaiten palvelevaa tuotetta, sillä kemistit ovat suunnitelleet tuotteen juuri sitä nimenomaista ongelmaa tai käyttötarvetta ajatellen. Esimerkiksi apteekista ostettava vauvashampoo voi toimia ripsipidennysten pesuun, mutta ei ole juuri niille suunniteltu optimaalisin vaihtoehto, jolloin myös todennäköisyys saada ikäviäkin oireita on suurempi.

Siispä älä etsi halvinta tai kalleinta, vaan etsi parasta!

 

Lähteet: Doug Schoon seminaari / Helsinki / 4.11.2017

http://www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Kemikaalit-aineryhmittain/. Viitattu 15.3.2018.

Kirjoittanut: Milla S. / Blue Lagoon

2 kommenttia
 1. Katariina
  Katariina says:

  Kemikaalivapaa on yleinen termi, joka on vakiintunut ihmisten käyttöön ja tarkoittaa, että tuote ei sisällä synteettisesti valmistettuja aineita. Toisinsanoen tuote sisältää vain luonnossa esiintyviä aineita. Joten itse sanoisin, että kyseistä termiä voidaan käyttää ja pitää turvallisempana vaihtoehtona.

  Vastaa
  • Milla S. / Blue Lagoon Beauty
   Milla S. / Blue Lagoon Beauty says:

   Moikka Katariina, kiitos kommentistasi! Hyvä pointti, ja näin varmasti moni asian mieltääkin! Ongelma on ehkä siinä, että sanaa kemikaali käytetään monesti negatiivisissa yhteyksissä, kun sana kemikaali kattaa kuitenkin lähes kaiken, eli myös luonnon alkuaineet ovat kemikaaleja, ja termien käytöstä on syntynyt vääristyneitä mielikuvia kuluttajille. Tämän perusteella itse koen sanan kemikaalivapaa hieman harhaanjohtavana markkinointina. Nykypäivänä monet synteettisesti valmistetut aineet mielletään automaattisesti negatiiviseksi, vaikka ainesosa olisi kehitetty parantamaan tuotteen turvallisuutta. Luonnonmukaisuus on hyvästä monessa asiassa, mutta esimerkiksi kosmetiikassa luonnonmukainen tai kemikaalivapaa ei automaattisesti tarkoita turvallisempaa tai parempaa tuotetta. Ihoissa, hoitorutiineissa, elämäntyylissä ja arvoissa on suuria eroavaisuuksia ja nämä kaikki yhdessä määrittelevät sen, mikä on kenellekin se paras tuote :). Lähti nyt vähän uusille urille tämä keskustelu, mutta tarkoituksena vain avata tätä asiaa monipuolisesta näkökulmasta.

   Vastaa

Osallistu keskusteluun

Herättikö teksti kysymyksiä?
Jätä meille kommentti/kysymys aiheesta - kauneudenhoitoalan ammattilaisemme vastaavat sinulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *