Kuiva iho ja ihon kosteuspitoisuus

Yksi yleisistä ihomuutoksista on ihon kuivuminen. Erityisesti Suomessa sään vaihtelut asettavat ihon kosteuspitoisuuden koetukselle ja jopa rasvainenenkin iho voi muuttua hilseileväksi ja kuivaksi. Kuivuutta on olemassa ”eritasoista” ja ihon kuivuutta tulee hoitaa aina tapauskohtaisesti, mutta kuinka iho oikein toimii ja mitkä ovat kuivan ihon tunnusmerkit? Apua ihon muutoksiin voi hakea myös internetissä toimivista konsultointikanavista, kuten Facebookin Beauty Talk -ryhmästä.

Yksi yleisistä ihomuutoksista on ihon kuivuminen. Erityisesti Suomessa sään vaihtelut asettavat ihon kosteuspitoisuuden koetukselle ja jopa rasvainenenkin iho voi muuttua hilseileväksi ja kuivaksi. Kuivuutta on olemassa ”eritasoista” ja ihon kuivuutta tulee hoitaa aina tapauskohtaisesti, mutta kuinka iho oikein toimii ja mitkä ovat kuivan ihon tunnusmerkit?

 

Ihmisestä 60-70% on vettä, josta 20% on sitoutuneena ihoon. Suurin osa ihon kosteudesta sijaitsee syvemmällä ihossa (dermiksessä). Ihon kosteuspitoisuus vähenee ihon pintaa kohden. Ihon pintakerroksessa vettä on 15% kerroksen painosta, ja jos pinnan kosteuspitoisuus laskee alle 10 prosenttiin, tuntuu ihon pinta kuivalta ja joustamattomalta. Kuivassa ihossa siis ihon kosteuspitoisuus on madaltunut ja ihossa on normaalia vähemmän vettä.

Ihon pinnan solukerroksen läpi haihtuu vettä (transepidermal water loss) tunnin aikana 0,1-1,0 milligrammaa neliösenttimetriä kohden. Ihon kautta haihtuvan veden määrä vaihtelee siis hurjan paljon! Eniten haihtumiseen vaikuttaa ihon oman sarveissolukerroksen rakenne.

Eniten ihon kosteuspitoisuuteen vaikuttavat siis:

  • syvältä ihon pintaan tihkuvan veden määrä
  • ihon kyky säilyttää saamansa vesi
  • ihon kyky sitoa vettä ympäristöstä

Näihin tekijöihin vaikuttavat paljon ihon oma anatominen rakenne sekä sen yksilöllinen fysiologinen toiminta. Kuivuus ilmenee usein ensimmäisenä ohuemmilla ihoalueilla kuten kasvoilla ja käsissä, joita ei samalla tavalla myöskään suojata vaatteilla.

 

Normaalia kuivempi iho on tyypillisesti koostumukseltaan ohuempi, ihohuokoset ovat monesti myös olemattomat eikä ihossa tyypillisesti ole epäpuhtauksia. Sen sijaan kuiva iho voi olla herkemmin punoitteleva, kiristelevä ja hilseilevä. Kuivuus voi myös lisätä ihon kutinaa ja erityisen ärsyyntyneessä ihossa voi esiintyä hilseileviä ja punoittavia läiskiä.

Ihomuutoksista olisi aina hyvä konsultoida ihonhoidon asiantuntijaa, kuten esimerkiksi kosmetologia. Ihomuutokset voivat olla seurausta monista eri tekijöistä, ja hoidossa tulee aina ottaa huomioon asiakas yksilöllisenä kokonaisuutena, jotta päästään parhaaseen mahdolliseen hoitotulokseen. Joskus omat hätäiset tulkinnat omasta ihosta, ja omiin analyyseihin perustuvat ratkaisut voivat jopa pahentaa ihon kuntoa. Jos et pääse ongelmasi kanssa ihonhoitajan luokse fyysisesti, voit aina kontaktoida alan asiantuntijoita esimerkiksi varaamalla ajan ihonhoidon konsultaatioon!

 

Lähteet: Halsas-Lehto, A., Härkönen, A. & Raivio, T. 2008. Ihonhoito kauneudenhoitoalalle. 3. painos. WSOY.

Kirjoittanut: Milla S. / Cidesco -kosmetologi / Blue Lagoon