Mikä kuivattaa ihoa? -14 selitystä ihon kuivumiselle

Kuiva iho on monen ongelma erityisesti talvisin ja suomalaisilla ihoilla myös ympäri vuoden. Moni tietää, että pakkanen ja kuiva huoneilma kuivattavat ihoa, mutta myös monet muut salakavalat syyt voivat kuivattaa ihoasi! Lue tästä kaikki 14 syytä, jotka kuivattavat ihoasi!

Kuiva iho on monen ongelma erityisesti talvisin ja suomalaisilla ihoilla myös ympäri vuoden. Moni tietää, että pakkanen ja kuiva huoneilma kuivattavat ihoa, mutta myös monet muut yllättävätkin tekijät voivat kuivattaa ihoasi! Lue tästä asiantuntijoiden keräämät 14 syytä, jotka voivat kuivattaa ihoasi!

Hikoilu

Hikoilun kautta ihosta ymmärrettävästi haihtuu kosteutta, mutta hikoilu on myös hyvästä kehon hyvinvoinnin kannalta, sillä hikoilun kautta elimistö poistaa myös haitallisia aineita. Kehon tasapainosta riippuen, myös hien laatu voi vaihdella ja myös hiki itsessään voi ärsyttää erityisesti kasvojen alueen kuivaa ihoa. Hiki onkin hyvä pestä pois iholta mahdollisimman pian pois omalle iholle sopivalla puhdistusaineella. Koska keho ja myös iho menettävät hikoillessa kosteutta entisestään, on kuivaihoisen erityisen tärkeää muistaa juoda riittävästi. Erityisesti mineraalipitoinen lähdevesi on hyväksi.

Auringonvalo

Auringon UV-säteily myös lisää kosteuden haihtumista sekä ihon kuivumista, ja ihon polttaminen on erityisen haitallista myös kuivuuden kannalta. UV-säteily myös vähentää ihon glykosaminoglykaanien määrää, jotka sitovat vettä itseensä. Vaikka UV-säteet kuivattavat ihoa, on auringonvalolla monesti ihottumia ja atopiaa parantavia tai ainakin helpottavia vaikutuksia.

Pesut

Vesi kuluttaa pois ihon suojakerrosta, mikä edistää kosteuden haihtumista ja erityisesti kuuma vesi voi kuluttaa rasvaisia suoja-aineita ihosta. Niinpä jatkuva vedellä läträäminen voi kuivattaa ihoa. Myöskin voimakkailla pesuaineilla voi olla suojakerrosta heikentävä ja ihoa kuivattava vaikutus. Myös erityisesti uimahallin kloori voi lisätä ihon kuivumista. Erityisen kuivalla iholla merivesi voi tuntua ikävän kirvelevältä, mutta meriveden sisältämät mineraalit tekevät monesti kuivallekin iholle hyvää.

Mekaaninen ärsytys

Voimakas hankaus ja muu mekaaninen ärsytys voi myös kuluttaa ihon suojakerrosta, mikä voi muuttaa sarveissolujen keratiinin laatua, jolloin kosteuden haihtuminen ihosta lisääntyy ja iho kuivuu. Harvoin iho kuitenkaan altistuu jatkuvasti kovalle mekaaniselle ärsytykselle, mutta myös satunnainen ja iholle liian voimakas hankaus voi saada ihon kuivumaan, mutta muutos on yleensä hetkellinen.

Ravitsemus

Osa ravintoaineista voi happamoittaa kehoa ja altistaa myös ihoa ärsytykselle, mikä voi ilmentyä myös kuivuutena ja hilseilynä. Happamia ruoka-aineita ovat mm. viljat, eläinkunnan tuotteet sekä sokeri ja suola. Jotkin ravintoaineet saattavat myös poistaa kehosta nestettä. Päivittäinen liiallinen suolan käyttö voi muiden haitallisten terveysvaikutusten lisäksi myös ilmentyä ihon kuivuutena. Myös alkoholi on keholle ja kuivalle iholle haitallista, sillä alkoholi happamoittaa kehoa sekä poistaa kehosta nestettä. Erityisen hyväksi kuivalle iholle on mineraalipitoinen vesi sekä välttämättömät rasvahapot (linoli- ja linoleenihapot).

Lääkkeet

Lääkkeet aiheuttavat kehoon ylimääräistä stressiä ja happamuutta. Myös erilaiset iho-oireet ovat yleisiä lääkkeiden sivuvaikutuksia.

Sairaudet

Sairauksissa kehon toiminnat ovat jollakin tapaa häiriintyneet. Kehon heikentynyt toiminta voi luonnollisesti näkyä myös ihon kuivuutensa, kun elimistön ja ihon kosteutuskykyyn vaikuttavat prosessit ovat häiriintyneet. Myös esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, munuaissairaus ja sokeritauti voivat herkistää ihon kuivumiselle.

Kotihoitotuotteet

Kosmetiikka voi aiheuttaa ihon kuivumista, punoittelua ja hilseilyä. Kotihoitotuotteiden vaikutukset ovat aina todella yksilöllisiä. Paras mahdollisuus löytää omaan kuivuusongelmaansa sopivin hoitotuote on pyytää ihonhoidon ammattilaista ensin arvioimaan ihon kunto, tarpeet ja taustat. Ihoanalyysin ja kuivumisen taustalla vaikuttavien syiden pohjalta esimerkiksi kosmetologi on pätevä suosittelemaan yksilöllistä ja parasta ratkaisua. Yleisesti tunnettuja ihoa herkästi ärsyttäviä ainesosia ovat mm. methylisothiazolinone, ­methylchloroisothiazolinone urea, “parfum” ja “fragnance” -nimikkeillä esiintyvät hajusteet, sulfaatit, suuret alkoholipitoisuudet sekä saippuoissa esiintyvä potassium myristate.

Ilmasto (ulkona/sisällä)

Talvisin keskuslämmitys sekä pakkanen ja viima lisäävät kosteuden haihtumista ihosta. Ihon rakenne on myös talvisin ohuempi, mikä lisää mahdollisuutta kosteuden haihtumiseen. Happi ja ulkoilma ovat kuitenkin hyväksi iholle, ja juuri sisätiloissa pysyttely voi heikentää ihon hyvinvointia. Niinpä ulkoilu iholle suotuisalla ilmalla on erittäin suositeltavaa läpi vuoden. Talvisin myös kuivuudesta kärsivää ihoa kannattaa kotioloissa hoitaa ilmankostuttimella.

Stressi

Stressillä on monesi hyvin moninaiset vaikutukset keholle ja mielelle, joiden lopputulemana myös iho voi alkaa oireilemaan. Stressi voi myös puhkaista piilevän ihosairauden tai saada kuivan/atooppisen ihon oireilemaan.

Verenkierto

Heikentynyt verenkierto vaikuttaa aina kudoksen toimivuuteen ja hyvinvointiin. Veri kuljettaa mukana happea ja ravintoaineita, jolloin verenkierron heikentyessä kudos ei saa elintärkeitä aineita toivotulla tavalla. Verenkierron hidastuminen sekä veden läpäisyvyyden heikkeneminen hiussuonissa kuivattavat ihoa. Usein nuorilla verenkierto ihossa on kuitenkin hyvä. Tyypillisesti verenkierto heikkenee iän ja elintapojen vaikutuksesta.

Saunominen

Saunominen lisää kosteuden haihtumista ihosta, jolloin kovat löylyt eivät tee erityisen hyvää kuivalle iholle. Lämpö kuitenkin aktivoi verenkiertoa, mikä edistää myös kuivan ihon toimintaa. Miellyttävän lämpimät sekä kosteat löylyt voivat siis tehdä kuivallekin iholle hyvää.

Tupakointi

Tupakointi heikentää ihon verenkiertoa, jolloin kudos ei toimi optimaalisella tavalla. Lisäksi tupakointi vähentää glykosaminoglykaanien määrää, mikä kuivattaa ihoa.

Ikä

Iän myötä elintapojen vaikutukset tulevat ihossa voimakkaammin esiin, minkä vuoksi iho voi vähitellen muuttua aiempaa kuivemmaksi. Myös vettä sitovien glykosaminoglykaanien määrä ihossa vähenee iän myötä. Ikääntyessä myöskin talineritys vähenee, ihon toiminnot heikentyvät ja myöskin ihon rakenne muuttuu, mitkä kaikki altistavat ihomuutoksille kuten kuivumiselle.

 

Ihon omasta kosteuspitoisuudesta voit lukea lisää tästä. Askarruttaako sinua jokin asia omassa ihossasi? Neuvoja ja vinkkejä oman ihon hoitoon voi kysellä tähän postaukseen kommentoimalla sekä Beauty Talk -ryhmässä, jossa myös kauneuden asiantuntijat vastaavat esitettyihin kysymyksiin.

Lähteet:

Halsas-Lehto, A., Härkönen, A. & Raivio, T. 2008. Ihonhoito kauneudenhoitoalalle. 3. painos. WSOY.

http://www.incihaku.fi/. Viitattu 29.12.2017.

Kirjoittanut: Milla S. / Cidesco -kosmetologi