Kun lämpimät ilman iskevät Suomeen, vaihdat mielelläsi farkut shortseihin ja neulepaidan toppiin, mutta entäs ihonhoitosi? Ihon hyvinvointiin vaikuttavat fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin lisäksi myös ulkoiset ärsykkeet, joten vuoden aikojen vaihtuessa, myös ihosi tarpeet muuttuvat!

Iho & aurinko

UVA (aging) ja UVB (burning) säteet ovat haitallisia ympäri vuoden, mutta erityisesti kesäaikana altistumme auringolle enemmän. Talven jälkeen ihon suoja on alhainen, sillä iholta puuttuu luonnollinen melaniinin tuoma UV-suoja auringon säteitä vastaan. Siksi on tärkeää totuttaa iho vähitellen aurinkoon. UVA –säteet ovat salakavalia, sillä ne saavuttavat ihomme jopa lasin sekä pilvien läpi. Siksi onkin tärkeää suojautua auringolta myös pilvisenä päivänä ja pitkillä automatkoilla. Keskipäivän auringolta ja vahvoilta UVB -säteiltä tulee suojautua korkein suojakertoimin ja välillä vetäytyä auringosta pois. Aurinkosuojatuotteita on monenlaisia. Vartalolle tarkoitetut suojatuotteet voivat helposti tukkia kasvojen ihoa ja tuntua raskailta, joten kasvoille kannattaa valita niille tarkoitettu kevyempi ja hoitavampi tuote. Voiteita on saatavilla myös eri ihotyyppien mukaan. Aurinkotuotetta on lisättävä aina uimisen tai hikoilun jälkeen, mutta vähintään kahden tunnin välein. Kemialliset aurinkosuojatuotteet tulisi levittää iholle noin 30 minuuttia ennen auringolle altistumista, jotta tuote ehtii imeytyä. Päivän päätteeksi pese suojatuotteet pois, ja kosteuta ihoasi hyvin!

Vinkki: aurinkosuojatuotteita on tarjolla valtavat määrät, joista  voi olla vaikea löytää juuri itselleen optimaalisinta tuotetta. Parhaimman tuotteen löydät esimerkiksi kosmetologin avustuksella, joka analysoi ensin ihosi, ja opastaa tuotteen oikeanlaisessa käytössä.

Riikka O., kosmetologi & Dermalogica ihoterapeutti / 

Blue Lagoon Kolmikulma

Huulten & silmien suojaaminen

Ei pidä myöskään unohtaa huulten ohutta ihoa, sekä herkkää silmänympärysihoa. Voimakkaimmat auringonsäteet ovat keskipäivällä klo. 12-16 välillä, jolloin on tärkeää suojata silmät aurinkolasein, ja huulet vähintään 30 suojakertoimella. Aurinko myös kuivattaa herkästi huulia, minkä vuoksi suojakertoimellinen huulirasva on monesti kesäisin tarpeen.

Ihon palaminen

Jos ihosi on päässyt palamaan, muista viilentää ja kosteuttaa palaneita alueita! Kylmä suihku ja viilentävät after sun -voiteet rauhoittavat palanutta ihoa. Muista kuitenkin varoa, ettet palelluta ihoa. Pahasti palanut iho vaatii aina lääkärinhoitoa.

Kuinka hoidan ihoani kesällä?

Puhdistustuote

Talvella käytössä olleen maitomaisen ja runsaan puhdistustuotteen voi vaihtaa kesäksi ihotyypin mukaa esimerkiksi vaahtomaiseen tai geelimäiseen puhdistavampaan tuotteeseen. Kesäaikana ilmassa on paljon allergeenejä ja kuuma ilma laittaa meidät hikoilemaan, siksi on tärkeää pitää iho erityisen puhtaana, jotta voit välttyä ihoärsytyksiltä, tukkeumilta ja epäpuhtauksilta.

Vinkki: Jos olet tottunut pesemään kasvojesi ihoa puhdistustuotteella vain iltaisin, voit tarvittaessa sisällyttää puhdistustuotteen myös aamurutiineihisi, mikäli ihosi on muuttunut kesän myötä rasvaisemmaksi tai epäpuhtaaksi.

Pienet tukkeumat ja näpyt iholla

Otsan alue on taipuvainen hien eritykseen, ja kesäisin otsan iho  saattaa herkemmin jäädä muhimaan esimerkiksi hatun tai hiusten alle. Kesäisin pienet röpelöiset ja epämääräiset näpyt ilmestyvätkin tyypillisesti juuri otsan alueelle. Hieman ongelman laadusta riippuen, nämä epäpuhtaudet saadaan usein  helposti hoidettua kasvohoidon ja ihonpuhdistuksen yhteydessä.

Vinkki: mikäli ihoosi on ilmestynyt kesän myötä pientä epäpuhtautta, voit alkuhätään kokeilla hoitaa näppyjä päivittäin käytettävällä Dermalogican kuorintajauheella (Daily Microfoliant), joka auttaa pääsemään hyvin eroon pinnallisista ja pienistä epäpuhtauksista. Muistathan myös pestä kasvosi mahdollisimman pian voimakkaan hikoilun jälkeen, jotta hiki ei pääse ärsyttämään ihoasi!

Ruusufinni

Ruusufinni on erityisesti aikuisten asiakkaiden yleistyvä iho-ongelma, joka saattaa käyttäytyä oikukkaasti ja ärsyyntyä helposti vuodenaikojen vaihtuessa.

Vinkki: toimivassa ihonhoidossa ennaltaehkäisevä asenne tuottaa parhaimpia tuloksia, ja erityisesti oikukasta ihoa ei saa päästää valloilleen. Monesti ruusufinni-ihoa on hyvä hoitaa jo varhain keväällä tai esimerkiksi syksyllä, ennen ilmojen voimakasta viilentymistä.

Kosteuta myös kesällä

Tehokkaan puhdistuksen ja kuorinnan jälkeen ehdottoman tärkeää on ihon kosteutus! Sekä auringon valo, että hikoilu edistävät kosteuden haihtumista kehosta ja ihosta, minkä vuoksi ihon kosteuttaminen on yhä tärkeää myös kesäisin! Kesällä kuitenkin ilma muuttuu kosteammaksi, joten talvella käytettävät paksut voiteet voivat lämpiminä vuodenaikoina tukkia ihohuokosesi, ja iholle muodostuu epäpuhtauksia ja tukkeumia, minkä vuoksi kosteusvoide voi olla koostumukseltaan kevyempi kesäisin. Kosteutusta voi tehostaa käyttämällä naamiota 1-2 kertaa viikossa sekä käyttämällä kosteuttavia tehoaineita. Tehoaineiden päälle on tärkeä muistaa levittää kosteusvoide suojakertoimella, jotta voit suojata ihoasi ihovaurioilta.

Vinkki: Pidä mukana kosteuttavaa hoitosuihketta, jota voi
suihkauttaa myös meikin päälle pitkin päivää! En voi myöskään painottaa liikaa veden juomisen tärkeyttä! Korkeat
lämpötilat ja hikoilu voivat johtaa sisäiseen kuivumiseen, mikä
voi helposti näkyä ihon ja huulien kuivumisena. Kaksi litraa vettä päivässä auttaa pitämään kehon ja ihon kosteustasapainon.

Meikkituotteet kesällä

Kosteusvoiteen lisäksi kannattaa vaihtaa meikkituotteet kevyempiin. Monet mineraalimeikit ovat hellävaraisia ja kevyitä  iholle. Suojakertoimelliset primerit ja CC-voiteet ovat myös mukavan keveitä hellepäiviin. Rasvaisemmalle iholle esimerkiksi rasvattomat puuterit ovat hyviä vaihtoehtoja, kun taas kuivemmalle iholle sopii ihanasti kuultoa tuovat kevyet päivävoiteet.

Vinkki: moni sortuu välillä tunnettuun ihonhoitosyntiin, nimittäin meikit naamalla nukkumiseen! Kesäisin riskit tähän ovat korkeammat, kun puuhaa riittää pitkälle iltaan ja viikonloput täyttyvät mukavista reissuista. Laiskan meikinpoistajan hätäapuna voit käyttää helppoja puhdistuspyyhkeitä! (Lisää aiheesta Saran blogissa)

Toiveissa tasainen rusketus?

Talven jälkeen ihomme huutaa kosteutusta ja väriä pintaan. Jotta saamme tasaisen rusketuksen ja hoitoaineet imeytymään paremmin ihoon, kannattaa ihoa kuoria. Kasvon –kaulan ja dekolteen ihoa pitäisi kuoria 1-3 kertaa viikossa, ihon kunnolle sopivilla tuotteilla, tai päivittäin hellävaraisella kuorintajauheella (Dermalogica Daily Microfoliant). Kuorinta poistaa ihon pinnalta kuollutta pintasolukkoa, jonka ansiosta hoitotuotteet imeytyvät paremmin ihoon. Vartalon ihoa on myös tärkeä kuoria kerran viikossa tai joka toinen viikko, ihon kunnon mukaan. On huomattavan tärkeää, ettei ihoa kuori liikaa. Liika kuoriminen poistaa ihon oman suojakerroksen ja voi vahingoittaa ihoa.

Vinkki: lisäämällä beetakaroteenia ruokavalioosi, voit edistää ihosi kykyä vastaanottaa aurinkoa turvallisesti, sekä edesauttaa rusketuksen kehittymistä. Nopein ja turvallisin tapa saada toivomasi rusketus, on käydä koko vartalon suihkurusketuksessa.

Kasvohoidot kesällä

Ihon hoitoon on hyvä kiinnittää erityistä huomiota juuri vuodenaikojen vaihtuessa, kun ihosi kohtaa uudet haasteet. Jos ihossasi ei ole suurempia ongelmia, saattaa 30 minuutin  kasvohoito riittää “ylläpitohoitona”, ja samalla voimme suunnitella optimaalisimmat kotihoitorutiinit kesäksi. Jos ihoon on kuitenkin ehtinyt muodostua jo häiritsevämpää ongelmaa, suosittelen varaamaan pikimmiten aikaa 60 minuutin kasvohoitoon, johon sisältyy yksi lisäpalvelu, jonka voimme valita kasvohoidon yhteydessä. Palvelen asiakkaita Blue Lagoonin Kolmikulman liikkeessä, jonne voit varata ihonhoitoaikoja luokseni. Kartoitetaan yhdessä ihosi lähtötilanne, ja suunnitellaan ihosi hyvinvointia tukevat hoitorutiinit!

Kirjoittanut: Riikka O., kosmetologi & Dermalogica ihoterapeutti / Blue Lagoon Kolmikulma