Lapset ottavat mallia lähipiiristä ja somesta
Yksi ilmiön merkittävimmistä osatekijöistä on sosiaalinen paine. Nyky-yhteiskunnassa ulkonäköpaineet ovat läsnä jo varhaisessa vaiheessa. Some-alustojen, televisiomainonnan ja julkkisten vaikutus ulottuu yhä nuorempiin lapsiin. Myös vanhempien antama esimerkki vaikuttaa lasten suhtautumiseen omaan ulkonäköön. Lapset saattavat alkaa tuntea paineita täyttää epärealistisia kauneusstandardeja, mikä voi vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa ja elämänlaatuunsa.
Lapsen terve iho ei tarvitse hoitoa
Kauneusrutiinien aloittaminen liian varhain voi aiheuttaa monia haitallisia vaikutuksia lapsille. Ensinnäkin, monet kosmetiikkatuotteet sisältävät kemikaaleja, jotka voivat olla haitallisia herkälle lapsen iholle ja keholle. Pitkäaikainen altistuminen näille kemikaaleille voi aiheuttaa ihon ärsytystä, allergisia reaktioita ja muita terveysongelmia. “Teoriassa alle 16-vuotiaalla on vielä lapsen iho, jota ei tule altistaa suurelle kemikaalimäärälle allergisoitumisriskin vuoksi ja jos lapsen/nuoren ihossa ei esiinny esimerkiksi kuivuutta tai epäpuhtautta, ei myöskään iho tarvitse ihonhoitotuotteita tai ammattilaisen tekemiä ihonhoitoja”, kosmetologi Maijastiina M. kertoo.
Ihonhoito tulee ajankohtaiseksi monesti murrosiässä ja meikkauksen myötä
Murrosiän aikana iholla tapahtuu monia muutoksia, jotka liittyvät hormonitasojen muutoksiin ja kehon kehitykseen. Ihon rakenne ja sävy voivat muuttua murrosiän aikana, ja ihon rasvaisuus voi lisääntyä, mikä voi tehdä ihosta kiiltävän ja rasvaisen tuntuisen. Hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa talirauhasten liikatuotantoa, mikä voi ikävimmillään johtaa aknen kehittymiseen. Myös hikoilun määrä voi lisääntyä, mikä voi joskus aiheuttaa ihon kosteuden lisääntymistä ja altistaa bakteerien kasvulle.
“Vaikka ihoon ilmaantuisi esimerkiksi epäpuhtauksia, tulisi ihonhoitorutiinin olla yksinkertainen. Tyypillisesti iltaisin puhdistustuotteiksi parhaimmat ovat öljymäiset tai maitomaiset tuotteet, jotka eivät ole liian peseviä, eivätkä tuhoa ihon luonnollista suojamuuria (barriääriä), mutta poistavat hellävaraisesti meikin ja lian. Nuoren iho on usein ohut ja herkkä ja vaikka talia erittyisi runsaasti, yleensä liian pesevät geelimäiset ja vaahtoavat tuotteet pahentavat ongelmaa. Puhdistuksen jälkeen on hyvä levittää kasvoille ja kaulalle kasvovoide tai kasvoöljy. Aamuisin ihon voi huuhdella vedellä ja pyyhkiä kosteuttavalla kasvovedellä ja sen jälkeen lisätä kosteusvoide tai kasvoöljy. Kun alkaa päivittäin käyttämään meikkiä on ihonpuhdistus erityisen tärkeää”, kosmetologi Maijastiina M. täsmentää.
Kasvohoitojen ikärajat
Kasvohoidoille ei tyypillisesti ole asetuttu ikärajoja hoitojen maahantuojien tai kauneushoitoloiden osalta. Poikkeuksena voivat olla voimakkaammat ihoa läpäisevät hoidot, kuten Dermapen-mikroneulaus, jolle on esimerkiksi Blue Lagoonissa asetettu 18 vuoden ikäraja. Kasvohoitoja ei missään nimessä tulisi tarpeettomasti tehdä liian nuorille ja varsinkin esteettisissä toimenpiteissä olisi ehdottoman tärkeää pitää 18 vuoden ikärajaa.