Asiantuntija vertailee 9 eri karvanpoistomenetelmää – Löydä sinulle sopivin vaihtoehto!

Karvanpoistoon on kehitetty liuta erilaisia metodeja, ja tässä postauksessa käydään läpi eri menetelmien hyötyjä ja haittoja, sekä kerrotaan minkälaisiin tilanteisiin ja mille alueille mikäkin karvanpoistomenetelmä sopii parhaiten.

Karvojen poisto sheivaamalla

Karvojen sheivaus on varmasti kaikille tuttu tapa poistaa karvat. Sheivaus on myös suhteellisen nopeaa, helppoa ja halpaa, ja sen pystyy kuka vain toteuttamaan kotonakin. Tässä olikin sheivauksen edut.

Sheivauksen haitat

Haittapuolena sheivauksessa on se, että höylätessä karvat katkaistaan ihon pinnalta juuri karvojen paksuimmasta kohdasta, jolloin karvojen ei tarvitse kasvaa kuin milli, niin tunnet jo ikävän piikikkään sängen. Karvojen katkominen ei siis millään lailla hidasta karvojen kasvua, jolloin sheivausta pitää toteuttaa pahimmassa tapauksessa jopa päivittäin sileän ihon ylläpitämiseksi. Koska höylätessä karvat katkeavat, seuraa tästä myös kaikista herkiten sisäänkasvaneita karvoja, jotka pahimmillaan voivat aiheuttaa karvatupen tulehduksen. Sheivattujen karvojen takaisin kasvuun liittyy monesti myös kutinaa, kun katkaistu paksu piikikäs karva työntyy ihon pinnalle.

Mille alueille sheivaus sopii / ei sovi

Sheivaus on paras niissä tapauksissa kun karvat ovat luonnostaan hentoja, eikä karvankasvu ole voimakasta. Ihoalueista monesti jalat ovat järkevin alue höyläykseen, sillä jalkoihin höyläyksellä ei tyypillisesti ole yhtä ärsyttävää vaikutusta. Jos karvat ovat kuitenkin omasta takaa paksuja ja kasvavat nopeasti, seuraa seivauksesta suuremmalla todennäköisyydellä myös voimakastakin ihoärsytystä. Sheivauksen myötä saattaa karvatupeista kasvaa myös kerralla useampi karva, ja erityisesti kainaloiden alueella sheivatut karvat saattavat tukkia hikitiehyeitä ja heikentää erityisesti antiperspiranttien vaikutusta. Sheivausta kannattaa välttää erityisesti herkällä bikinialueella, käsivarsissa, joissa karvat ovat luonnostaan hentoja ja saattavat sheivauksen myötä muuttua ikävän piikikkäiksi, sekä naisilla kasvojen alueen sheivausta kannattaa välttää, sillä tälle alueelle on tarjolla paljon parempia keinoja!

Karvanpoistovaahto

Karvojen poisto geelillä tai vaahdolla on lopputulokseltaan lähes sama kuin sheivaamisella. Tässä menetelmässä iholle levitetään ainetta, joka tuhoaa ihon pinnalla olevia karvoja eikä siis poista karvoja kokonaan karvatuppineen. Aineet saattavat toki vaikuttaa karvojen kautta myös hieman ihon pintaa syvemmälle, jolloin sänki saattaa pysyä aavistuksen sheivaamista kauemmin poissa, mutta ero sheivaukseen on todella pieni. Lisäksi tästä menetelmästä on mahdollista saada ihoärsytystä karvojen katkeamisen sekä itse tuotteen ja sen sisältämien aineiden vuoksi. Järkevintä tätä menetelmää on kokeilla ensiksi pienelle alueelle esimerkiksi säären iholle, ja seurata miten iho reagoi seuraavien 24 tunnin aikana.

Pinsetit

Pinsettejä löytyy paljon erilaisia ja eri laatuisia. Tärkeintä toimivuuden kannalta on, ettei pinsettien kärjet ole vääntyneet, jotta pinseteillä saadaan karvasta mahdollisimman tiukka ote, muuten todennäköisyys karvan katkeamiseen lisääntyy. Pinsetit ovat toimiva apukeino karvojen poistamiseen pieniltä ihoalueilta. Pinseteillä pystytään poistamaan yksittäisiä karvoja karvatuppineen, jolloin uusi karva kasvaa hitaammin. Kun karvat poistetaan kokonaisina, kasvavat uudet karvat luonnollisina takaisin, jolloin karva ohenee loppupäätä kohden, eikä ole paksu piikki, kuten katkaistessa.

Pinseteillä on kuitenkin vaikea poistaa hentoja karvoja ja myös mahdollisuus karvojen katkeiluun on suurempi kuin vahatessa/sokeroitaessa. Pinsetit toimivat parhaiten, kun poistettavia karvoja on vähän ja käytössäsi on hyvät pinsetit. Pinsettien käyttö vaatii myös hyvää näköä sekä hyviä tukiotteita, minkä vuoksi pinsetit ovat parhaat todellisen ammattilaisen käsissä. Erityisesti kulmakarvoihin sekä ylähuulen ja leuan alueen yksittäisiin vahvempiin karvoihin pinsetit ovat hyvät.

Karvojen poisto langalla

Lankausmenetelmä on Suomessa vielä melko tuntematon, mutta erityisesti Aasiassa tätä karvanpoistomenetelmää käytetään paljon. Lankaus tapahtuu kirjaimellisesti langan avulla, ja siinä pinsettien tavoin kokonaisia karvoja poistetaan yksitellen. Lankauksella pystytään kuitenkin suht kivuttomasti saavuttamaan todella siisti ja tarkka lopputulos. Lankausta käytetään eniten kasvojen alueen karvojen poistoon. Menetelmänä lankaus on haastava, ja vaatii kokeneen tekijän.

Karvojen poisto epilaattorilla

Isomman pinta-alan karvojen poistamiseen toimii kotikäyttöinen epilaattori. Epilaattorin luvataan poistavan karvat kokonaisina, mutta todellisuudessa karvojen katkeilua tapahtuu kuitenkin jonkin verran. Poistaessaan kokonaisia karvoja, epilaattori myös heikentää ja hidastaa karvojen kasvua. Epilointi on paras jalkojen ja käsien alueille, sillä monesti epilointi tuntuu se verran epämiellyttävältä, että harva pystyy toimenpidettä itselleen tekemään herkemmille ihoalueille.

Karvojen poisto vahalla

Vahauksessa iholle levitetään vahaa, joka tarttuu tiukasti karvoihin. Vaha levitetään karvojen kasvusuunnan mukaisesti, jonka jälkeen vahan päälle asetetaan kuitukankainen liuska, joka irrotetaan ripeällä liikkeellä vastakarvaan. Vahoja on saatavilla erilaisia ja monet vahat sisältävät myös keinotekoisia aineita. Vahaustekniikka myös lisää riskiä karvojen katkeiluun, kun irrotus tehdään vastakarvaan. Tyypillisesti kuitenkin suurin osa karvoista irtoaa kokonaisina vahauksessa.

Vahauksen etuja ovat sen suhteellisen helppo tekniikka, jolloin vahauksen voi myös toteuttaa kotona. Lisäksi vahoja on helposti saatavilla myös kotikäyttöön. Vahauksen haittapuolia on toimenpiteen sotkuisuus ja vahan tahmeus. Vaharoiskeiden poisto vaatii monesti öljypitoista poistoainetta. Suurin haitta vahauksessa on vahan kyky tarttua myös osittain elävään ihosolukoon, jolloin vahalla voi käydä läpi yhden ihoalueen maksimissaan kahdesti, jonka jälkeen mahdollisesti jäljellä olevat karvat on poistettava pinseteillä. Vaha siis kuorivat sokeria voimakkaammin ihoa, minkä vuoksi vaha ei sovellu yhtä hyvin herkille ihoalueille kuten kainalot, bikini-alue ja kasvot. Vahaus pystytään kuitenkin toteuttamaan sokeria nopeammin isommille ihoalueille, mikä vuoksi vahaus on tyypillisesti edullisempaa, ja käypä vaihtoehto erityisesti säärien  ja reisien alueille.

Sokerointi

Alexandrian sokerimassa on täysin luonnonmukaista, eikä pidä sisällään keinotekoisia ja ärsyttäviä ainesosia. Koostumukseltaan sokerimassa muistuttaa paljon vahaa, mutta tekniikka on erilainen. Sokeri levitetään sormin iholle, ikään kuin työntämällä massaa vastakarvaan karvojen tyveen. Levitys on suositeltavaa toistaa kolme kertaa, jotta sokeri on varmasti kiinnittynyt hyvin karvoihin, tämän jälkeen sokerimassa ja karvat irrotetaan kättä kevyesti heilauttamalla. Toisin kuin vahauksessa, karvojen irrotus tapahtuu myötäkarvaan, mikä on luonnollisempi suunta irrottaa karvat. Myötäkarvaan tapahtuva irrotus takaa siis parhaimman mahdollisuuden saada karvat irtoamaan kokonaisina. Sokeri tarttuu ainoastaan kuolleeseen ihosolukkoon, minkä vuoksi sokeri ei ärsytä ihoa yhtä herkästi kuin vaha, ja samaa ihoaluetta voidaan työstää myös monta kertaa sokerilla. Sokeri tarttuu hyvin myös hentoihin ja lyhyisiin karvoihin, minkä vuoksi se on erinomainen myös kasvojen alueella. Sokerilla on myös parhaimmat mahdollisuudet saada sisäänpäin kasvaneetkin ihokarvat irtoamaan. Sokerointi toimii hyvin lyhyempäänkin karvaan (4-5 mm.), eikä karvoja kannata kasvattaa kovin pitkiksi sokerointia varten, sillä muuten sokerin levitys voi tuntua epämiellyttävältä.

Sokerointi on erityisen hyvä kasvoille, kainaloille ja bikinialueelle. Sokerointi heikentää ja hidastaa karvojen kasvua, jolloin karvanpoisto myös muuttuu nopeammaksi ja kivuttomammaksi. Tekniikaltaan sokerointi on vahausta haastavampaa eikä sokeria ole juurikaan tarjolla kotikäyttöön. Sokerointi on myös vahausta hieman hitaampaa, minkä vuoksi sokerointi on yleensä myös kalliimpaa. Hintansa ja suhteellisten pitkäaikaisen tuloksensa vuoksi, karvojen poisto sokerilla on ollut viime vuosina suosituin menetelmä poistattaa ihokarvoja.

Lue lisää sokeroinnista!

Karvojen poisto diatermialla

Diatermia on ensimmäisiä pysyvämpään karvanpoistoon tähtääviä toimenpiteitä, joka ei ole edes kovin suuren yleisön tietoisuudessa. Diatermia perustuu lämmön vaikutukseen, jolla pyritään tuhoamaan karvatuppea. Diatermia on siis laitteellinen hoito, jota voidaan tehdä “sähköneulaa” muistuttavalla hoitopäällä, jolla “poltetaan” yksittäisiä karvajuuria. Lopullisten tulosten saavuttamiseksi hoito vaatii oikeaa ajoitusta, jossa osataan huomioida karvojen kasvusykli. Pienellä hoitopäällä tehtävä diatermiahoito on hidasta, minkä vuoksi hoito sopii parhaiten yksittäisten karvojen hoitoon, kuten esimerkiksi yksittäisiin häiritseviin kasvojen alueen karvoihin.

Karvojen poisto valoimpulssilla & laserilla

Valoimpulssi ja laser-hoidot ovat paras ratkaisu karvojen pysyvään poistoon. Nämä laitteelliset hoidot ovat kuitenkin erittäin kalliita ja monesti myös kivuliaita toteuttaa. Valon tuottamaan lämpöenergiaan perustuvat karvanpoistomenetelmät vaikuttavat ihon alla oleviin karvatuppiin sekä niiden verenkiertoon. Lämpö kulkee karvan pigmentin (väri) avulla ihon alle karvatuppeen asti ja heikentää karvatupen verenkiertoa, jolloin karvatupen toiminta saadaan sarjahoidolla loppumaan. Nämä hoidot vaativat siis toimiakseen tumman karvan.

Osa ei suosittele näitä hoitoja alle 30-vuotiaille miehille, sillä karvankasvu tätä nuoremmilla on vielä niin aktiivista. Toki nuoremmillekin asiakkaille pystytään saamaan muutosta karvankasvuun, mutta lopullista stoppia kasvulle ei uskalleta luvata. Myös naisilla hoitoja suositellaan vasta raskauksien jälkeen, sillä raskausajan hormonit ja kehon tehostuva verenkierto voivat saada karvatupet uudelleen aktivoitumaan. Hyvillä laitteilla hienot hoitotulokset ovat kuitenkin mahdollisia.

Lopputulokseen vaikuttaa käytettävissä oleva laite, karvan paksuus ja väri, asiakkaan ikä sekä hormonitoiminta. Valohoidot ovat erityisen hyviä todella paksuihin, tummiin ja häiritseviin karvoihin esimerkiksi kasvojen alueella. Mitä laajempaa aluetta hoidetaan, sitä kalliimmaksi hoidon hinta muodostuu. Jos asiakkaalla on esimerkiksi hyvin voimakasta ja paksua ihokarvaa, johon muut karvanpoistomenetelmät eivät sovi, voidaan hoito aloittaa valoimpulssilla, jotta karvat muuttuvat hennommiksi ja harvemmiksi, jolloin myös muut karvanpoistomenetelmät tuottavat parempia tuloksia. Tämä menetelmä toimii parhaiten karvojen aktiivisessa kasvuvaiheessa, mutta koska karvat kasvavat samalla alueellakin eri tahtiin, tarvitaan hoitokertoja useampia. Tuloksiin kannattaa olla tyytyväinen kun 80% karvoista on saatu tuhottua pysyvästi. Ihoalueesta ja asiakkaasta riippuen hoitokertoja voidaan tarvita 4-10, ja hoitovälit vaihtelevat viikoista kuukausiin.

 

Kirjoittanut: Milla S. / Cidesco-kosmetologi / Blue Lagoon