Ikääntyvä iho
Beautywiki by Blue Lagoon Beauty
Beautywiki by Blue Lagoon Beauty
Ikääntyessä ihon uloimmassa kerroksessa alkaa tapahtua joitakin näkyviä muutoksia. Tutkimuksissa on todettu, että ikääntyessä kosteuspitoisuus alenee ihon uloimmassa kerroksessa, joka johtuu todennäköisimmin lipidien eli rasva-aineiden vähenemisestä, jolloin iho ei kykene enää samalla tavoin sitomaan ja säilyttämään vettä ihossa. Myös ihosolujen kierto ihon alemmista kerroksista ihon pintaan hidastuu, joka tekee ihosta elottoman ja karhean näköisen.
Ihon alemmassa kerroksessa, dermiksessä, tapahtuu myös muutoksia ikääntymisen myötä. Kollageenin ja elastiinin hajoaminen lisääntyy ja niissä tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat ihon kimmoisuuden ja joustavuuden vähenemiseen. Kollageenin ja elastiinin tuotanto hidastuu sekä ihon proteiinirakenne muuttuu, joka vaikuttaa ihon kykyyn korjata itseään. Kollageenin rakenne myös muuttuu jäykemmäksi ihon ikääntyessä. Elastiinisäikeiden muutokset aiheuttavat hienoja juonteita sekä ihon “roikkumista”. Kollageeni ja elastiini ovat ihon tukirakenteita ja niiden hajoaminen aiheuttaa juonteita ja ryppyjä. Monet kosmetiikkatuotteet pyrkivät aktivoimaan kollageenin ja elastiinin tuotantoa ihossa.
Myös soluväliaine muuttuu iän myötä, se vähenee sekä sen sisältämien glykosaminoglykaanien (kuten hyaluronihappo) jakautuminen muuttuu. Hyaluronihapon väheneminen on kosteusköyhyyden suurin syy. Sen väheneminen vaikuttaa myös juonteiden muodostumiseen ja ihon kimmoisuuden vähenemiseen. Hyaluronihappoa ihossa tuottavat fibroblastisolut, jotka vähenevät iän myötä.
Ihon kääntyessä ihossa myös muodostuu reaktiivisia hapen muotoja, jotka aiheuttavat vaurioita ihosolujen rakenteelle. Tämä tunnetaan myös oksidatiivisena stressinä, joka on päätekijä erilaisissa ihon vaurioissa kuten ihon ikääntymisessä ja ihosairauksissa. Reaktiiviset hapen muodot käsittävät happi-ionit, vapaat radikaalit ja vedyt. Näitä pieniä molekyylejä muodostuu hapen aineenvaihdunnan luonnollisina sivutuotteina, sekä ympäristön aiheuttamasta stressistä. Erityisesti tupakointi, ilmansaasteet ja UV-säteily saavat aikaan reaktiivisia molekyylejä huomattavasti enemmän, jolloin myös vauriot ovat suurempia. Vaurioita pääsee muodostumaan lipidien solukalvoihin, epidermiksen barriäärin lipideihin, ihon proteiineihin ja aminohappoihin, solureseptoriproteiineihin, keratiiniin, kollageeniin, elastiinin, melaniiniin, entsyymeihin sekä DNA:han ja RNA:han sekä solurakenteiden t-soluihin, keratinosyytteihin, melanosyytteihin, langerhansinsoluihin ja fibroblastisoluihin.
Iän myötä myös syvällä ihon kerroksissa oleva rasvakudos vähenee, jolloin kasvonpiirteet muuttuvat, etenkin poskipäillä, ohimoilla sekä leuan ja silmien ympärillä. Rasvakudoksen väheneminen tekee ihosta ohuemman ja hidastaa ihon uudistumista.
Myös ihohuokoset, follikkelit ja talirauhaset näkyvät selvemmin kun kudos heikkenee. Ikääntyessä myös talirauhasten koko kasvaa, mutta talirauhasten määrä ja talintuotanto vähenevät. Myös ihohuokoset voivat laajentua ikääntymisen myötä erityisesti rasvoittuvalla iholla.
Ikääntyessä iho muuttuu yleensä herkemmäksi auringonvalolle ja ilmaston vaikutuksille. Ikääntyminen vähentää ihon melanosyyttisolujen sekä ihon sisäisesti valmistettavan D-vitamiinin määrää.
Lisäksi ihon tyvikalvovyöhyke suoristuu ja epidermis ja erityisesti dermis ohenevat. Tyvikalvovyöhykkeen suoristuminen aiheuttaa sen, ettei dermiksen ja epidermiksen välillä ole selviä nystyjä, vaan niiden yhteinen alue pienentyy. Tämä aiheuttaa sen, että dermiksen ja epidermiksen kiinnittyminen toisiinsa ja niiden solujen välinen kommunikointi heikkenee, jolloin iho vaurioituu helpommin.
Myös ihon verisuonet muuttuvat iän myötä, ja ravinteiden kuljetus ihon soluille heikkenee.
Ihon ennenaikainen ikääntyminen on yhä yleisempää, nämä muutokset ilmestyvät nuorempana ja usein voimakkaampina kuin luonnollisen ikääntymisen aiheuttamat ihomuutokset. Ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavat erityisesti auringon ultraviolettisäteily sekä tupakointi. Usein ennenaikaisesti ikääntyneestä ihosta käytetäänkin myös termiä valovanheneminen. Myös voimakas stressi, laihduttaminen tai erilaiset sairaudet ikäännyttävät ihoa ennenaikaisesti. Valovanhentunut iho on usein kellertävä, iho näyttää paksulta ja kimmottomalta sekä siinä on usein pigmenttimuutoksia sekä couperosaa.
Perintötekijät vaikuttavat ihon ikääntymiseen.
Ihon synnynnäinen rakenne ja ihotyyppi vaikuttavat myös siihen miten iho tyypillisesti ikääntyy.
Auringon UV-säteily lisää erilaisia ihovaurioita. UV-säteily muun muassa vähentää ihon glykosaminoglykaanien määrää, jotka sitovat vettä itseensä. UV-säteily vaurioittaa myös ihon tukirakenteita kuten elastiini- ja kollageenisäikeitä, mikä voi aiheuttaa myös hiusverisuonien laajentumista.
Osa ravintoaineista voi happamoittaa kehoa ja vauhdittaa ihon ikääntymistä. Happamia ruoka-aineita ovat mm. viljat, eläinkunnan tuotteet sekä sokeri ja suola. Jotkin ravintoaineet saattavat myös poistaa kehosta nestettä.
Alkoholi on keholle ja myös iholle haitallista. Alkoholi on myrkky, jonka neutraloimiseksi keho joutuu tekemään enemmän töitä. Runsas alkoholinkäyttö lisää usein ikääntymiseen liitettäviä iho-oireita, kuten ihon kuivuutta, karheutta ja punaisuutta.
Stressillä on monesi hyvin moninaiset vaikutukset keholle ja mielelle, joiden lopputulemana myös iho voi alkaa oireilemaan. Stressi voi myös puhkaista piilevän ihosairauden tai saada kuivan/atooppisen ihon oireilemaan.
Heikentynyt verenkierto vaikuttaa aina kudoksen toimivuuteen ja hyvinvointiin. Veri kuljettaa mukana happea ja ravintoaineita, jolloin verenkierron heikentyessä kudos ei saa elintärkeitä aineita toivotulla tavalla. Verenkierron hidastuminen sekä veden läpäisyvyyden heikkeneminen hiussuonissa kuivattavat ihoa. Usein nuorilla verenkierto ihossa on kuitenkin hyvä. Tyypillisesti verenkierto heikkenee iän ja elintapojen vaikutuksesta.
Tupakoinnin synnyttämät vapaat radikaalit nopeuttavat ihon ikääntymistä, jonka lisäksi tupakointi heikentää ihon verenkiertoa, jolloin kudos ei toimi optimaalisella tavalla. Tupakointi vähentää myös glykosaminoglykaanien määrää, mikä kuivattaa ihoa.
Jotkin sairaudet voivat vaikuttaa ihon rakenteeseen ja toimintaan sekä altistaa ihon värimuutoksille.
Lääkkeet aiheuttavat kehoon ylimääräistä stressiä ja happamuutta. Jotkin lääkkeet voivat ohentaa ja herkistää ihoa, mikä voi vauhdittaa ikääntymismuutoksien syntymistä ja näkymistä iholla. Jotkin lääkkeet voivat myös kuivattaa ihoa, tai altistaa ihon pigmenttimuutoksille.
Ihon ensimmäisiä ikääntymismuutoksia ovat tyypillisesti ihon oheneminen ja kuivuminen. Ihon kuivuus voi tuntua ihon kiristelynä, ja pahimmillaan iho jopa hilseilee ja tuntuu karhealta.
Ikääntymisen myötä heikentynyt verenkierto voi vaikuttaa ihon väriin. Iho voi olla harmahtava, samea ja eloton, eikä iholla ole enää luontaista hehkua tai punaisuutta.
Ikääntyneessä ihossa voi näkyä laajentuneita hiusverisuonina eli couperosaa. Couperosaa esiintyy tyypillisesti poskipäissä, nenässä sekä leuassa.
Ikääntyneessä ihossa voi näkyä myös eri kokoisia rusehtavia pigmenttiläiskiä, joista käytetään myös nimitystä maksaläiskä.
Ihon ikääntyminen aiheuttaa myös ihon kimmoisuuden heikentymistä ja ihon veltostumista, mikä näkyy usein erityisesti poskipäiden, suupielien ja leukalinjan laskeutumisena.
Yksi näkyvimmistä ihon ikääntymismuutoksista on kasvojen alueen erilaiset juonteet ja rypyt.
Ikääntyneessä ihossa voi olla myös erilaisia ihon hyvälaatuisia “kasvaimia”, kuten rasvaluomia ja rasvasyyliä.
Erityisesti nenän alueen ihohuokoset voivat laajentua voimakkaastikin ikääntymisen myötä ja vanhemmiten ihossa voi olla muutamia suuria avokomedoja.
Ikääntymisen merkkejä tulisi hoitaa uudistamalla ihosoluja, ennaltaehkäisemällä tulevia juonteita ja häivyttämällä olemassa olevia juonteita ja ryppyjä.
Ikääntymisen merkkien hoidossa tärkeintä on ennaltaehkäisevä ihonhoito. Ihon puhdistaminen, kosteuttaminen ja suojaaminen on hyvä aloittaa jo hyvissä ajoin. Myös terveelliset elämäntavat voivat hidastaa ikääntymisen aiheuttamia muutoksia iholla. Tupakoinnin välttäminen sekä ihon suojaaminen UV-säteilyltä on yksi parhaita keinoja ehkäistä ennenaikaista ikääntymistä.
Ennaltaehkäisyn lisäksi voidaan onneksi myös juonteita ja muita ikääntymisen merkkejä hoitaa kosmetiikan avulla. Kotihoidolla pyritään elvyttämään ihon toimintoja, kirkastamaan ihon väriä sekä kiinteyttämään ja kosteuttamaan ihoa. Kun ihon toiminnot elpyvät niin iho saadaan näyttämään tasaisemmalta ja kimmoisammalta. Aktivoimalla kollageenin tuotantoa ihossa, saadaan ihosta myös napakampi.
Hoitolahoidoilla, erityisesti sarjahoidoilla, voidaan tehokkaasti hoitaa ikääntymisen merkkejä. Paras yhdistelmä on tehokkaat hoitolahoidot, laadukkaat kotihoitotuotteet ja ihon säännöllinen hoitorutiini. Ihon ikääntymismuutoksiin löytyy nykyään laaja kirjo eri asteisia hoitolahoitoja. Kemiallisilla kuorinnoilla ja happohoidoilla voidaan saada hyviä tuloksia erityisesti ihon värimuutoksiin. Ihon mikroneulaus aktivoi ihon kollageenin tuotantoa ja myös valoimpulssi- ja laser-hoidot ovat suosittuja ikääntyvän ihon hoitomenetelmiä. Lisäksi sairaanhoitajat ja lääkärit voivat tehdä esteettisiä toimenpiteitä kuten muun muassa ihon täyteainehoitoja, mesoterapiaa ja mesolankoja.