Akne
Beautywiki by Blue Lagoon Beauty
Beautywiki by Blue Lagoon Beauty
Aknessa talirauhasten toiminta on yliaktiivista, talirauhanen ja karvatuppi ovat usein tulehtuneet, talirauhasten bakteerimäärä on lisääntynyt sekä talirauhastiehye on tukkeutunut.
Tulehdusta aiheuttavat iholla normaalisti esiintyvät bakteerit, yleisimmin bakteeri Propionibacterium acnes, joka käyttää ravinnokseen talia. Bakteeri tuottaa entsyymejä, jotka muuttavat ihon triglyseridit glyseroliksi ja rasvahapoiksi, jotka aiheuttavat ihossa ärsytystä ja tulehdusta. Bakteeri myös kasvaessaan aiheuttaa yhdessä huokoseen kertyneen talin kanssa ihohuokosen laajentumista.
Akneihossa solunkierto on häiriintynyt ja ihosoluja muodostuu epänormaalin nopeaan tahtiin. Tällöin liiallinen tali ja kuolleet ihosolut jäävät helpommin tukkimaan ihohuokosia. Normaalissa ihossa irtoaa päivittäin yksi solukerros ihon pinnasta ja allaoleva uusi solukerros korvaa sen, kun taas akneihossa kuolleita ihosoluja muodostuu 4-5 kertaa nopeammin. Ihon pintakerroksen lamellaarijyväset pitää normaalissa ihossa huolen ihon luonnollisesta hilseilyprosessista. Akneihossa on vähemmän lamellaarijyväsiä, jolloin kuolleet ihosolut eivät hilseile pois normaalisti ja tämä aiheuttaa ihon tukkeutumista.
Talirauhasfollikkelissa on pieni ihokarva ja suuri monilohkoinen talirauhanen. Talirauhasfollikkeleja on eniten kasvojen, käsivarsien, yläselän ja rintakehän alueella. Talirauhaset tuottavat talia, ja normaalisti tali leviää talirauhasfollikkelista ihokarvaan ja iholle, jolloin se estää karvaa kuivumasta ja pitää ihon kimmoisana. Talirauhanen on herkkä hormoneille, erityisesti androgeeneille, niin kutsutuille mieshormoneille. Ne stimuloivat talirauhasen toimintaa, jossa epäpuhtaus muodostuu. Liiallinen talintuotanto tukkii ja laajentaa ihohuokosia.
Tali koostuu erilaisista rasva-aineista, muun muassa triglyserideistä, vahaestereistä sekä skvaleenista. Tali myös estää tiettyjen bakteerien kasvua. Yliaktiivinen talirauhanen tuottaa liikaa talia, ja geneettisesti aknelle alttiissa ihossa talin koostumus on paksumpaa. Akneihossa talin lipidien koostumus on erilainen, talissa on normaalia enemmän skvaleenia ja vahaestereitä ja vähemmän rasvahappoja. Linolihappoa, joka on välttämätön tyydyttymätön rasvahappo, on huomattavasti vähemmän. Tämä voi vaikuttaa solujen liikasarveistumiseen.
Akne jaetaan muutamaan erilaiseen aknetyyppiin: tavalliseen akneen (akne vulgaris), niskan arpiakneen (acne keloidalis nuchae), onteloakneen (acne conglobata sekä aknen erittäin vaikeaan muotoon acne fulminansiin. Aknen sukulaissairauksia ovat karvatuppitulehdus, perioraalidermatiitti sekä ruusufinni. Akne luokitellaan ihomuutosten määrän sekä vaikeusasteen mukaan. Akne voi lievimmillään olla komedoaknea, jossa ihossa on pääasiassa vain avo- sekä umpikomedoja. Papulaarisessa aknessa hallitsevana ihomuutoksena ovat punaiset näpyt. Papulopustulaarisessa aknessa iholla on myös märkiviä näppyjä. Aknen vaikeimmassa muodossa, kystisessa aknessa esiintyy kyhmyjä, kystia ja syviä ontelomaisia ihomuutoksia, tällainen iho on usein kipeä ja aristava.
Ihossa voi olla monia erilaisia epäpuhtauksia. Komedo syntyy iholle, kun talirauhasen tiehyen ja karvafollikkelin eli karvatupen solut sarveistuessaan tukkivat yhdessä talin kanssa ihohuokosen. Avokomedo eli mustapää näkyy tummana iholla, koska tali-sarveissolumassa on melaniinin värjäämää ja täyttää karvatupen ihon pintaan asti. Umpikomedossa tukkeuma ei ulotu vielä karvatupen yläosaan eikä siis ihon pintaan asti. Umpikomedo näkyy usein valkoisena pienenä näppynä iholla. Papula on punoittava, turvonnut, tulehtunut ja kipeä kohouma. Papula muodostuu kun iho sarveistuu ja ihon puolustusjärjestelmä saa aikaan tulehduksen yrittäessään suojautua. Kun tulehdus etenee, papula muuttuu pustulaksi. Pustulassa on “märkää” keskellä, ja tulehdus on levinnyt ympäröivään kudokseen.
Perinnöllisyys. Akne on geneettinen sairaus, joka aiheuttaa talirauhastieyhyiden toimintahäiriön. Jos akne on perinnöllinen, niin iho on usein alttiimpi ja herkempi reagoimaan eri tekijöille, jotka pahentavat aknea.
Krooninen stressi, joka vaikuttaa kehon hormonitasoihin ja stimuloi lisämunuaista, on isoin akneen ja sen pahentumiseen vaikuttava tekijä. Stressi kohottaa kehon testosteroni- ja kortisolitasoja, jotka lisäävät talirauhasen aktiivisuutta. Myös stressi ihostasi, mikä on täysin ymmärrettävää, nostaa stressitasoasi, jolloin ihon kunnon paraneminen on vaikeampaa.
Ympäristön vaikutus ihoon on suuri. UV-säteily, kuuma ilmasto, vuodenajat, ravinnon huono ravintoarvo ja ilmansaasteet voivat pahentaa aknea. Lämpö ja kosteus lisäävät verenkiertoa ja talintuotantoa. Monesti esimerkiksi kuuma ja kostea työympäristö saattaa lisätä ihon epäpuhtauksia.
Miehillä testosteronia tuottavat sukuelimet ja naisilla munasarjat sekä lisämunuainen. Testosteroni erittyy elimistöön ja kulkeutuu talirauhaseen, joka reagoi herkästi hormonitasoihin ja voi alkaa toimia yliaktiivisesti. Yliaktiivinen talirauhanen aiheuttaa liiallista talintuotantoa, joka näkyy rasvaisena ja epäpuhtaana ihona.
Hormonien vaihtelut, kuten kuukautiskierto, hormonaalisen ehkäisyn vaihtaminen tai lopetus, raskaus, imetys sekä raskauden jälkeinen aika vaikuttavat todella paljon ihon kuntoon ja voivat aiheuttaa epäpuhtauksia tai jopa aknea.
Iholle epäsopiva kosmetiikka voi tukkia ihohuokosia, tai aiheuttaa kosketusreaktioita, jotka voivat aiheuttaa epäpuhtauksia iholle. Hajusteet kosmetiikassa saattavat toisilla laukaista iholla ärsytyksiä tai epäpuhtauksia. Hajusteet löydät kosmetiikkatuotteen INCI-listasta nimellä Parfum tai Aroma. EU:n kosmetiikkalainsäädännössä on määritelty 26 yleisesti hajusteena käytettyä ainetta, jotka aiheuttavat yleisimmin allergiaa. Nämä aineet on esitettävä INCI-listassa omalla nimellään, silloin kun niiden pitoisuus ylittää iholta pois huuhdeltavissa tuotteissa 0,01% ja iholle jätettävissä tuotteissa 0,001%.
Toiset ihot saattavat helpommin reagoida tiettyihin raaka-aineisiin. Esimerkiksi teollisuuslaatuiset mineraaliöljyt, teollisuuslaatuinen vaseliini, kookosöljy, isopropyylimyristaatti, kaakaovoi ja synteettinen lanoliini saattavat tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa epäpuhtauksia. Tosin nykypäivänä tuskin kukaan kosmetiikkavalmistaja käyttää enää teollisuuden sivutuotteenaa saatua mineraaliöljyjä tai vaseliinia. Myös muovit kosmetiikassa voivat lisätä epäpuhtauksien syntyä.
Myös tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa epäpuhtauksia iholle.
Ihon epäpuhtauksien koskettelu ja puristelu voi viedä bakteereja ihoon, sekä levittää tulehdusta ihossa.
Ei ole olemassa yhtä erillistä aknen syntyyn vaikuttavaa syytä, kuten ei ole yhtä erillistä hoitokeinoa tai yleislääkettä aknen hoitoon. Tärkeää on, että hoito aloitetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, hoitoon sitoudutaan ja epäpuhtauksia pyritään ennaltaehkäisemään mahdollisimman tehokkaasti. Nykyään myös sitkeimpiäkin aknetapauksia pystytään hoitamaan kotihoitotuotteilla, lääkityksellä, hoitolahoidoilla ja ravinnolla, tai näiden kaikkien yhdistelmällä. Usein vie vähintään muutamia kuukausia, ennen kuin aknen hoidossa aletaan nähdä tuloksia, joten hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.
Aknen hoidossa ratkaisevassa asemassa ovat viisi perusperiaatetta; ihon liikasarveistumisen normalisointi eli ihon kuorinta, aknea aiheuttavan bakteerin vähentäminen, tukkeutuneiden ihohuokosten avaaminen, tulehduksen rauhoittaminen ja talin määrän vähentäminen ihossa.
Ensimmäisenä aknen hoidossa pyritään estämään kuolleiden ihosolujen tarttuminen toisiinsa kiinni ja tiehyeiden tukkeutuminen. Kuorimalla ihon pintaa saadaan tehostettua sarveissolujen poistumista ihosta, jolloin ne eivät jää tukkimaan ihohuokosia. Ihosolujen positiiviset ja negatiiviset varaukset aiheuttavat solujen takertumista toisiinsa, jolloin ne jäävät tukkimaan huokosia. Erilaiset retinoidit ovat loistava apu tähän, koska ne vähentävät solujen varauksia, jolloin ne kuoriutuvat pois ihon pinnasta, eivätkä jää tukkimaan ihoa.
Retinoidit myös parantavat ihon rakennetta, väriä, kiinteyttä ja kosteuspitoisuutta. Aluksi retinoidit, erityisesti retinoli saattaa aiheuttaa ihoärsytystä, joten sen käyttö tulisi aloittaa varovasti ja totuttaa iho pikkuhiljaa. Reaktio ei yleensä ole allergiaa, vaan iho on tottumaton A-vitamiiniin, ja saattaa siksi reagoida herkemmin. Retinolia sisältävät tuotteet ovat usein herkkiä valolle, joten ne soveltuvat paremmin yökäyttöön.
Propionibacterium acnes bakteeri elää ihon normaalifloorassa. Bakteeri hajottaa talin triglyseridejä, joka aikaansaa vapaita rasvahappoja, jotka aiheuttavat tulehdusta ihossa. Antibiootit ja bentsoyyliperoksidi taistelevat bakteereja vastaan, eli vähentävät sitä kautta tulehdusta ihossa. Bentsoyyliperoksidi tuhoaa bakteereita tuottamalla reaktiivisia happiradikaaleja, jolloin se valitettavasti myös voi nopeuttaa ihon ikääntymistä. Bentsoyyliperoksidi tappaa bakteereita tuottamalla reaktiivisia happiradikaaleja talirauhasessa. Koska se aiheuttaa vapaiden radikaalien syntymistä, se voi kiihdyttää ihon vanhenemista. Mahdollisesti myös valohoito voi vähentää aknea aiheuttavaa bakteeria ja näin parantaa ihon kuntoa.
Kolmantena tärkeänä asiana aknen hoidossa on ihohuokosten tukkeutumien avaaminen. Muun muassa alfahydroksihappoja ja salisyylihappoa käytetään pehmentämään sarveissoluja ja avaamaan tukkeutuneita ihohuokosia.
Hoidossa pyritään myös rauhoittamaan tulehdusta akneiholla. Salisyylihappo on myös tehokas raaka-aine vähentämään tulehdusta iholla. Toiset pyrkivät vähentämään tulehdusta hydrokortisonin avulla, mutta pitkään käytettynä se voi johtaa ihon ohenemiseen ja surkastumiseen.
Viidentenä vaiheena pyrimme vähentämään talin määrää ihossa. Talia muodostuu jatkuvasti talirauhasessa, mistä se erittyy ihon pinnalle karvatupen ihohuokosesta. Epätasapaino talintuotannossa johtaa tukkeumaan syntymiseen karvatupessa. Testosteroni kiihdyttää talintuotantoa, joten valitettavasti naiset, jotka kärsivät androgeenien liikatuotannosta (esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä), kärsivät usein myös aknesta. Sisäisesti tai ulkoisesti käytettävät retinoidit vähentävät talirauhasen aktiivisuutta. Myös hormonaalisella ehkäisyllä voidaan tasapainottaa yliaktiivista talirauhasta ja liiallista talintuotantoa.
Tehokkain keino hoitaa aknea, on valita kotihoitoon tuotteita, jotka vaikuttavat kaikkiin näihin osa-alueisiin. Yhdellä tuotteella ei ihmeitä saada aikaan, siksi on tärkeä valita useampia tuotteita, jotka tukevat samaa tavoitetta.
Puhdistavat kasvohoidot sekä kemialliset kuorinnat voivat tehostaa ja nopeuttaa hoitoprosessia. Ihoa puhdistavilla kasvohoidoilla saadaan tehokkaasti syväpuhdistettua lievää, ei-tulehduksellisesta akneihoa. Myös lämpö, höyrytys ja hieronta sopii ja voi hyödyttää ei-tulehduksellista aknea. Vaikeassa, tulehtuneessa akneihossa ihoa ei tule stimuloida tai puristella, koska se voi vain pahentaa tilannetta tai aiheuttaa erilaisia komplikaatioita, kuten bakteerien leviämistä, hyperpigmentaatioita tai ihon arpeutumista. Erilaiset kemialliset kuorinnat, jotka saavat aikaan solujen uusiutumista ja kuorivat kuollutta ihosolukkoa, hyödyttävät molempia aknen muotoja. Aknen hoitoon kehitetään myös jatkuvasti uusia hoitotuotteita ja laitehoitoja.